DE ZELFSTURENDE ONDERNEMER

Boek Jojan.jpg

In 2018 maakte ik een zeilreis van Lelystad naar de Azoren, het eerste stuk naar Engeland met een goede vriend en daarna solo. Ik verwezenlijkte daarmee een lang gekoesterde wens.

Toen ik terugkwam ging ik mijn verhaal vertellen aan ondernemers waarmee ik werk. Heel vaak trokken zij de parallel tussen mijn zeilverhaal en de situatie waarin zij zelf met hun bedrijf verkeerden. De lessen die ik onderweg geleerd heb bleken heel goed toepasbaar te zijn voor de ondernemer die onderweg is. Ook hij moet continu anticiperen op wat er komen gaat en dagelijks beslissingen nemen over alles wat er speelt in zijn onderneming en ook hij weet vooraf niet via welke route hij op zijn bestemming zal gaan komen. Zelfs of je die überhaupt gaat bereiken is altijd enigszins onzeker. Hetzelfde geldt ook voor de manager die een nieuw project gaat starten en eigenlijk voor ieder mens dat figuurlijk op reis is in dit leven. Dit boek richt zich specifiek op de ondernemer maar de lessen zijn universeel. 

Tijdens mijn zeilreis heb ik veel beleefd. Ik had goed weer maar ook slecht weer met erg veel wind. Ik zag de mooiste natuur om me heen, ik heb fijne mensen ontmoet, walvissen en dolfijnen gezien maar ook heb ik mijn schip moeten achterlaten op de oceaan omdat ik een ongeluk kreeg. De reis heeft veel impact op mij gehad, vooral omdat ik mezelf beter heb leren kennen. ik kreeg een aantal lessen mee die de rest van mijn leven een rol zullen blijven spelen in de manier waarop ik in het leven sta.

Omdat ik veel positieve feedback ontving op mijn verhaal in mijn eigen netwerk besloot ik dit boek uit te brengen zodat het verhaal voor een groter publiek bereikbaar zou zijn. In 9 hoofdstukken beschrijf ik verschillende herkenbare situaties waarin een ondernemer zich op dit moment bevinden kan. Ik vertel welke lessen ik leerde en ik maak een vertaling van mijn handelen naar het handelen van de ondernemer. In waargebeurde voorbeelden lees je hoe andere ondernemers hebben gehandeld en wat daarvan het effect was. Ook laat ik soms zien wat een ondernemer heeft nagelaten en wat de gevolgen daarvan waren. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een samenvatting van de praktisch toepasbare tips die hierbij aan bod zijn gekomen.

 

Je zult jezelf vast herkennen in één of meer titels van de hoofdstukken. Laat je niet weerhouden om de hoofdstukken die jou op dit moment het meeste aanspreken als eerste te lezen. De icoontjes voor de teksten maken duidelijk wanneer er een stuk van het zeilverhaal passeert en wanneer er een voorbeeld wordt aangehaald. Lees het boek op de manier die bij jou past.

Ik hoop dat dit boek jou helpt om altijd het stuur in handen te kunnen nemen, ongeacht in welke situatie jij op dit moment zit met jouw bedrijf. Grip op je zaak in weer en wind is niet voor niets de ondertitel van dit boek. Ik wil je graag helpen om een zelfsturende ondernemer te zijn of te worden zodat je minder afhankelijk bent van de markt, de omstandigheden of de concurrentie. Elke ondernemer heeft altijd en in iedere situatie de mogelijkheid om keuzes te maken. 

Zelfsturend zijn geeft een enorm gevoel van vrijheid. Het is die vrijheid die ik de lezer en iedere ondernemer van harte gun. Jouw keuzes bepalen tenslotte voor een groot deel de toekomst. En daarmee misschien wel de toekomst van je gezin, je medewerkers en je bedrijf. Verschillende omstandigheden creëren verschillende mogelijkheden maar jij maakt de keuze. Wees de ondernemer, de krachtige zelfsturende ondernemer, die zich ondanks de soms hoge golven staande houdt en zelf zijn koers bepaalt. 


Ik wens je veel leerzaam leesplezier!

Johan de Meij

 

Bekijk zeker ook de bookchat op managementboek.nl

En het boek de ‘De zelfsturende ondernemer’ kost 24,95 en is te bestellen via betereboeken.nl, bol.com, managementboek.nl en uw eigen boekhandel natuurlijk!

 

JOHAN
DE MEIJ

vierkant achtergrond.png
Johan4953.jpg